Direktlänk till inlägg 13 februari 2011

Mitt surdegsbröd och kebab på älg!

Av Jenny - 13 februari 2011 16:45

Jepp, detta är nu officiellt en matblogg, vilket jag tror klingar av framåt veckan så hav förtröstan.


Har haft kökstjänst hela helgen känns det som. Inledde lördagen (efter träning, Affe promenad och dusch) med att förtära nattjästa frallor för att sedan utföra fas 3 i surdegsvärlden, därefter semlatillverkning och förberedelse av hemmagjorda pommes.


Måste bara få berätta lite mer om min surdeg som jag ju inte alls trodde på.

Efter 4-5 dagars matande var det i fredags äntligen dags att använda surdegen. Jag var ytterst skeptisk eftersom jag trodde att den dött.

Man blandade ut en del av surdegen i vatten, jäst och mjöl, en fördeg som sedan skulle stå i kylen till nästa dag.

Nu var det dags att göra ”riktig” deg. Fördegen, mer vatten och mjöl samt salt tillsattes, degen bearbetades, jäste lite mer och tillbringade sedan 45 minuter i ugnen, klart.


Tror ni jag var skeptisk när jag skar första skivan. Den stora överraskningen var inkråmet, det såg riktigt fint ut med massor av luftbubblor och konsistensen kändes bra, kanske lite väl hård skorpa bara. Så till smaken, hör och häpna, det var jättegott och faktiskt bland det godaste jag ätit i brödväg (hembakat), det trodde jag aldrig.

Det är varken socker eller fett i degen, så det känns ju genast lite nyttigare också. Det jag gjorde nu var ju en vetesurdeg, nästa gång får jag väl prova med råg.

Hade massor med surdeg kvar men efter som jag inte trodde på baket för fem öre hällde jag ut alltihopa. Borde ha väntat tills jag smakat på resultatet.

Med ett dygn på nacken var brödet imorse fortfarande mer än ok.


  

Mitt bröd, gjort på surdeg av vete.


Hemmagjorda pommes är däremot överkurs, i vart fall om man inte har en riktig fritös. I en kastrull kan du bara fritera små mängder åt gången och eftersom de ska friteras två gånger, först för att bli mjuka och sedan för att få färg och bli krispiga är det väldigt tidskrävande och framför allt grisigt. Jag lyckades inte starta någon eldsvåda däremot blev min digitala termometer friterad då jag tappade den i grytan med 180 gradig olja. Den mår inte så bra längre.


Idag har jag bakat pitabröd, gjort mitt eget kebabkött (på älgfärs) och bakat en kladdkaka med Toblerone. Kebab(färsen) var grymt god och faktiskt inte svår alls att göra. Den kryddade färsen (salt, peppar, spiskummin och vitlök gav jättegod smak) kavlades tunt mellan oljade bakplåtspapper som sedan stektes och skivades i mindre remsor. Till kebaben, pitabröd, grönsaker, lök, riven ost och hemmagjord vitlöksdressing, mums men mätt like a pig. Aptiten har återvänt med besked och strax även de oönskade överflödiga bonuskilona.


Det jobbigaste med att vara huslig är det eviga städandet av köksbänken, torka, torka och torka. Tack gode Gud för diskmaskinen.


Fnissar gott åt Affe som just nu ligger och tittar på TV, ett hundprogram.

Han blir alltid jättejobbig (upprörd) när det är vovveprogram, han piper och trampar runt, runt. Jag brukar ge upp och byta kanal. Men inte idag, skam den som ger sig. Efter det sedvanliga pipet, trampet och lite muffande har han nu lagt sig för att titta istället, sötis.


Kylan vägrar släppa sitt grepp och termometern visar nu -24.6 grader, brrrr.


  

Solen lyser på tulpanerna, ser nästan ut som att de glöder.

 

  

Solen lyser även på liten Fanny som letat rätt på sina älskade solfläckar

 

Fanny trotsar kylan, iklädd Affes fleeceoverall.  


Imorgon är det måndag och arbetsdag, den första på mycket länge. Jag hoppas det mest av den gångna tidens tråkigheter lagt sig. Jag är ännu inte riktigt immun mot elakheterna men lite skinn på näsan har jag allt hunnit få.


Kram på er och hoppas ni får en bra vecka   


 
 
Ingen bild

Majako

13 februari 2011 17:35

Nästa gång jag tittar på din blogg ska jag se till att vara mätt allt låter så gott.Börjar undra om du inte inte borde öppna en liten servering i garaget.Vackert glödande tulpaner och fina bilder på en söt Fanny.Kram

 
Ingen bild

melitta

13 februari 2011 17:58

Hej! Det brödet ser verligen gott ut:) jag som sällan äter bröd, men det kan jag tänka mig att smaka:) Peter är ju lyckligt lottad när han har en så fin husmor där hemma;) Kram Kram

 
Majsan

Majsan

13 februari 2011 23:57

Gotti gott låter det!!
Fina bilder, hoppas vi hinner ses i morgon
Kram

http://lillalucas.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 26 april 2022 19:40

Bloggen finns kvar och jag kan fortfarande logga in "wow" Det här var min bästa terapi under tunga tider som när jag tänker efter inte alls känns speciellt tunga idag. Vilket lyxliv jag levde. Synd bara att jag inte insåg det då.   Nåväl, kanske ...

Av Jenny - 2 juli 2017 19:00

Shit och helvete, vilken vecka.... Snacka om bottenrekord. Jag har aldrig i hela mitt liv varit så långt ner på botten som nu. Jag har gråtit tårar nog att fylla ett badhus. Hemma, på jobbet. Jag har brutit ihop så många gånger.  Mat! Jag har inte ku...

Av Jenny - 25 juni 2017 19:45

Det är underbart att vara jag. Underbart 24 timmar om dygnet, VERKLIGEN. Får ofta höra att jag inte har något liv och att allt är sååååå enkelt när man är själv. Jo tjena. Undrar var jag ska börja. Men tro mig, ni hade inte velat gå ett steg i mina s...

Av Jenny - 22 april 2017 19:15

För precis ett år sedan berättade jag på bloggen att jag hade fått ett nytt större ansvarsområde på jobbet. Idag får jag göra exakt samma sak. Jag kan dessutom bjuda er på en titel. Jenny -säljledare kolonial. En "resa" jag påbörjat har i och med det...

Av Jenny - 9 april 2017 20:30

Det var ett tag sedan, minsann. Och gissa vad jag har gjort sedan sist, om nu någon finns kvar          Jag har varit på min tredje "solo"resa, som tog mig tillbaka till Thailand och två för mig helt nya ställen. Första veckan tillbringade j...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22 23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Tisdagstema

tisdags-tema.png

Länkar

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards